Rätt handsprit för rätt tillfälle
– Därför är EN-testerna viktiga

En dispenser med handsprit

19 Maj 2023

Under de senaste årens smittspridning och hårda arbete för att minska den, är vi nog många som testat på olika typer av handsprit. Många har sina favoriter, men kanske har man också testat något som man upplevde som mindre bra. Många i branschen säger att den bästa handspriten är den som gör sitt jobb och som verkligen används där den behövs. Men hur vet man då vilken man ska välja?

Det finns stora och små förpackningar, kända och okända märken, flaskor, dunkar, pumpar och allt däremellan. Sanningen är att det idag finns så mycket att välja mellan att du kan kosta på dig att vara kräsen och välja det som passar bäst för just er verksamhet. Många tror att allt hänger på sprithalten men det är mycket mer än så som spelar roll och därför är alkoholprocenten inte lätt att gå på som lekman. Ett bra ställe att börja är istället att försäkra sig om att den handdesinfektion man köper är godkänd enligt EU-standard EN1500, som betyder att spriten dödar tillräckligt många mikroorganismer. Nästa steg är att fundera över hur höga era hygienkrav är. Jobbar ni inom sjukvård/omsorg så kan det vara så att ni behöver en handsprit som är godkänd för kirurgisk användning enligt EU-Standard EN12791.

Andra vanliga EU-standards för handdesinfektion är EN13727 som styrker effektivitet mot bakterier, EN13624 mot jästceller, samt den som kanske varit mest omtalad de senaste åren – EN14476 som syftar till att handspriten är effektiv mot höljeförsedda virus där Corona ingår. Om en handdesinfektion inte är godkänd i de EN-tester som är viktiga för er verksamhet så är det mindre lämpligt att välja den. Biocidförordningen är också så tydlig och strikt att leverantörer inte får hävda att deras produkt fungerar mot något som den inte godkänts för enligt EU-standard. I gengäld är vi leverantörer ofta duktiga på att tillhandahålla korrekt information kring sina produkter. Om ett av dessa tester inte presenteras i samband med den produkt som du läser om, så gäller det förmodligen inte för den produkten. Det är en viktig säkerhet för dig som kund att känna till!

Slutligen är det också viktigt att välja rätt konsistens. Vem har inte häpnat när man testat både handdesinfektioner som varit mycket mer lättrinnande samt mer förtjockade än vad man hade tänkt sig? Kanske är det irriterande, men det finns en anledning till den stora skillnaden. När en handsprit innehåller förtjockande medel kan den lämna små rester på händerna vilket försvårar handskpåtagning inom till exempel vården eller livsmedelsbranschen. Om man behöver använda handsprit många gånger utan att tvätta händerna emellan byggs ett lager av förtjockare upp som i sig kan vara en grogrund för bakterier. Därför använder vården i stor utsträckning handsprit utan förtjockare. En handsprit med förtjockare kan dock vara mer lämpligt inom de flesta andra branscher eftersom den är lättare att dosera och fördela på händerna utan att rinna iväg. Så våga vara kräsen när du väljer handdesinfektion, det kan ge mervärden till din verksamhet!