Spara tid, pengar och på miljön - Tips för medvetna val av hygien- och förbrukningsvaror!

Tvåldispenrar på en vit kaklad vägg

19 Maj 2023

Visste du att du kan spara tid, pengar och på miljön genom att göra medvetna val av hygien- och förbrukningsvaror? Genom att specificera er verksamhets specifika behov och förutsättningar kan ni göra beräkningar och se hur ni kan spara in på det som är mest värdefullt för ert företag.

Om ni vill jobba medvetet för att spara in på tiden för underhåll kan det vara bra att välja hållare och dispensers där man snabbt kan se om något behöver fyllas på. Det finns till exempel hållare och dispensers som är helt eller delvis genomskinliga, eller som har en led-indikator. En annan aspekt som gör att man kan spara tid är att välja hållare och dispensers som är enkla att rengöra och som kan diskas i maskin. Om man har behov av hygien och hudvård i våtutrymmen är det också viktigt att tänka på avrinningsmöjligheterna för att underlätta för städningen. Föreställ dig att man vid underhåll av ett duschutrymme bara behöver skanna av dispensrarna med blicken för att se om någon refill behöver bytas! Om man hade behövt gå fram till varje dispenser och öppna dem, skulle uppgiften ta mycket längre tid.

Kan man verkligen spara pengar genom andra aspekter än prislappen vid valet av hygien- och förbrukningsvaror? Ja det kan man, det gäller att räkna på helheten! Som inköpare vet man att lagerbindningen, avfallshanteringen och frakterna kan kosta. Ett tips för att påverka lagervolymen och kostnaden för avfallshantering är att beräkna hur mycket förpackningsmaterial en vara har per liter eller per styck. Det kan verka obetydligt men som jämförelse kan man tänka på att en läskflaska av plast i storlek 0,5 l väger ca 50 g, medan en mjukplastförpackning som rymmer samma volym väger någonstans mellan 5-15 g beroende på tjocklek. Om man kan minimera sin förbrukning av varor förpackade i hårdplast kan man också minska det totala avfallets vikt och volym vilket gör att man i sin tur kan komma ner i kostnad. Sterisol System bygger på vacuumtäta påsar som krymper ihop ju mer man tömmer dom. Det gör att tömningsgraden är 9% högre än för flaskor, samt att avfallsvolymen är betydligt lägre. Läs mer här!

Lagerbindning är något som de flesta inköpare jobbar hårt för att minimera, men lagervolymen kan vara nog så viktig att vara medveten om. Det finns en anledning till att platta paket dominerar i många branscher till exempel. Hur många varor levererar dina leverantörer per kartong/pall? Räkna på detta och maximera er lagervolym!

När man läser ovanstående exempel är det enkelt att förstå att man även kan spara in mycket på miljön. Att kunna profilera sig som en miljömedveten och hållbar aktör är något som många företag strävar efter idag. Genom att göra ett medvetet val när det gäller leverantörernas förpackningsmaterial kan man minska plastförbrukningen och använda det som ett ställningstagande i marknadsföringen. Om man utgår från exemplet ovan och förbrukar 1000 sådana varor under ett år kan man spara i genomsnitt 40kg plast per år.