
Filaggrin och dess påverkan på hudens pH-värde
I förra Hudskolan lyfte vi fram atopiska eksem och forskningsgenombrottet som visar att de som drabbas av atopiskt eksem har minskad förmåga att tillverka det viktiga äggviteämnet filaggrin. När huden inte kan producera äggviteämnet blir den också mer känslig för stark tvål, för mycket vatten och för mycket torr luft. Det kan därför ofta leda till handeksem.
Forskningen har bidragit till ny kunskap om hur äggviteämnet filaggrin kan upprätthållas – och vad det faktiskt är som händer när hudens naturliga försvar sviktar. Det normala är att filaggrin bryts ner till mindre molekyler, som kallas för ”natural moisturising factors” (NMF). NMF är fuktbevarande och eftersom de till stor del består av aminosyror bidrar de till att upprätthålla den sura miljön på hudytan.
Men om pH-värdet ändrar sig från det normala så kan det leda till en naturlig avnötning av de yttersta hudcellerna. Det kan göra att ett enzym som kallas proteaser aktiveras för tidigt. Det leder till inflammation och en försämring av hudens naturliga barriärfunktion eftersom den producerar färre viktiga fetter. Då blir huden mer känslig.
Hos alla som använder hudrengöringsprodukter finns en individuell känslighet som påverkar huden och dess pH-värde. Den största gruppen som oftast får besvär med händerna har, eller har haft, böjveckseksem, så kallade ”atopiker”. När handeksem väl har utvecklats är det svårt att bli av med dem. Därför rekommenderas en förebyggande hudvård som stödjer hudens naturliga barrärfunktion – pH-värdet är därför bara en av de många aspekter som alltid beaktas på Sterisol i den kvalificerade uppgift det innebär att ta fram hudvårdsprodukter.