Sterisol 0948

Hudskolan

1

1. Skapa innehåll under Skyddsplagget du bär dygnet runt

Det finns ett plagg du aldrig tar av dig. Det är det viktigaste plagget du har. Den väger cirka fem kilo och har en yta av omkring två kvadratmeter. Den består av tre skikt och du bär den såväl till vardag som till fest – och är livsnödvändigt.

Läs mer!
2

2. Rusta dig för kylan

Under vintern är huden extra utsatt. Den låga luftfuktigheten ger lätt uttorkad, narig och kliande hud. Men det gäller också att vara vaksam mot förfrysningsskador under vinterdagar med stark kyla.

Läs mer
3

3. Eksem – vanligt vardagsproblem

Eksem räknas som en av våra vanligaste folksjukdomar. Vissa typer är ärftliga och andra beror på yttre påverkan. Här tipsar vi om hur du kan undvika eksem och hur du ska göra om du ändå drabbas.

Läs mer
IMG 1080 Kopiera

4. Sola lagom

Visst kan det vara fräscht och snyggt med solbrun hud. Men tänk på att sola med måtta. Annars kan du råka ut för allvarlig hudskada eller sjukdom.

Läs mer
5

5. Hudproblem inom industrin

Regelbunden kontakt med irriterande ämnen och alltför mycket vattenkontakt är något av det värsta som huden kan utsättas för. Det är med andra ord inte så konstigt att industrianställda kan drabbas av svåra hudproblem.

 

Läs mer
6

6. Bra bakterier behövs!

Huden är ett av kroppens viktigaste skydd mot både skadliga ämnen och yttre påverkan. Den skyddar också mot ovälkomna virus och bakterier, samtidigt som hudens naturliga skydd består av just – bakterier.

Läs mer
7

7. Evaporimetri – mäter vattenavdunstning från huden

Huden är kroppens skyddsbarriär. Den ska skydda oss mot en mängd olika påfrestningar utifrån, till exempel mot de skadliga effekterna av torr luft och alltför riklig vattenkontakt. Att mäta vattenavdunstningen från huden är ett effektivt sätt att kontrollera hur hudens barriär mår.

Läs mer
8

8. Även små sår kan smärta

Redan på Hippokrates tid hade man idéer om sårläkning. Idag vet man mer! Till exempel att sårläkning följer tre bestämda läkningsfaser. Ofta får större sår, som uppkommit efter en olycka eller operation, stor uppmärksamhet.

Läs mer
9

9. Våra vänner bakterierna

I mångas öron klingar ordet “bakterier” negativt. Men visste du att det är just bakterier i huden som är en viktig del av vårt skydd mot ovälkomna sjukdomar och andra angrepp?

Läs mer
5D3 6628

10. Atopiska eksem – tecken på bristande hudbarriär

Ungefär vart femte barn får atopiskt eksem, men på de flesta försvinner själva eksemet under uppväxten. 2006 fick forskarna ett genombrott i gåtan kring atopiska eksem. Men fortfarande finns det många frågetecken kring varför vissa drabbas av känslig hud.

Läs mer
11

11. Filaggrin och dess påverkan på hudens pH-värde

I förra Hudskolan lyfte vi fram atopiska eksem och forskningsgenombrottet som visar att de som drabbas av atopiskt eksem har minskad förmåga att tillverka det viktiga äggviteämnet filaggrin. När huden inte kan producera äggviteämnet blir den också mer känslig för stark tvål, för mycket vatten och för mycket torr luft. Det kan därför ofta leda till handeksem.

Läs mer
Sterisol 0948

12. Huden och val av handrengöringsmedel

Vid beskrivningar av ämnen med lång tradition används ofta frasen ”redan de gamla grekerna”. På grekernas och romarnas tid var det olivolja och sand eller pimpsten som gällde. Idag finns ett stort utbud av innehållsämnen för hudrengöringsmedel. Som tillverkare är det viktigt att välja de ämnen som inte irriterar huden.

Läs mer